Zadzwoń do swojego kina! Zapytaj o "Nieplanowane"

Dzwonimy do kin z prośbą o "Nieplanowane"

Zadzwoń do swojego kina! Zapytaj o "Nieplanowane"

2,020 people have signed. Help us reach 5,000 signatures.

Zadzwoń do swojego kina! Zapytaj o "Nieplanowane"

Na początku roku prawie ćwierć miliona spośród sympatyków CitizenGO podpisało się pod petycją o dystrybucję filmu "Nieplanowane (Unplanned).

Jeśli jesteś na tej stronie to prawdopodobnie jesteś jedną z osób, które chciałyby zobaczyć ten niezwykły obraz.

Niestety, jak przekazał nam jego polski dystrybutor, szeroki dostęp do produkcji ukazującej kulisy przemysłu aborcyjnego stoi w Polsce pod znakiem zapytania.

Jak dotąd, tylko niektóre kina zdecydowały się wyświetlać film od początku listopada, co oznacza, że nie wszyscy zainteresowani będą mogli go obejrzeć.

Żeby to zmienić musimy przekonać sieci kinowe, że polskiej premierze filmu towarzyszy ogromne zainteresowanie.

Nie będzie to trudne, jeśli każdy z nas zaangażuję się w taką akcję osobiście.

Pierwsza rzecz, od której trzeba zacząć, to wyszukać w internecie numery telefonów do kilku najbliższych kin wokół miejsca naszego zamieszkania.
Korzystając z serwisu https://www.google.com/maps/search/kina/ zajmie nam, to nie więcej niż 2 minuty.

Kiedy już mamy numery telefonów, możemy przygotować się do rozmowy. Proponujemy, prosty schemat.

1. Po dodzwonieniu się prosimy o informację, czy w listopadzie w repertuarze kina znajdzie się film "Nieplanowane" (prod. USA 2019).

2. Jeśli osoba z którą rozmawiamy nie wie, lub nie chce nam udzielić informacji prosimy o połączenie z osobą odpowiedzialna za repertuar kina, a najlepiej z jego dyrektorem.

3. Jeśli to się uda, zadajemy pytanie o przyszły repertuar i film "Nieplanowane" ponownie.

4. Jeśli odpowiedź jest negatywna. Proponujemy w grzecznym tonie wyrazić zainteresowanie filmem i oczekiwanie, że nasz rozmówca zadba, aby film trafił również do repertuaru tego kina.

5. Jeśli w odpowiedzi słyszymy, że nasz rozmówca nie ma wpływu na zawartość repertuaru, prosimy o podanie numeru telefonu do osoby, z którą można na ten temat porozmawiać.

6. Jeśli taki kontakt dostaniemy, wykonujemy kolejny telefon i rozpoczynamy rozmowę według powyższego scenariusza.

7. Jeśli nie, żegnamy się z rozmówcą jeszcze raz wyrażając nadzieję, że nasze zainteresowanie filmem zostanie przekazane osobie decydującej o repertuarze kina i że dzięki temu w najbliższym czasie będziemy mogli obejrzeć tam "Nieplanowane".

8. Możemy też zostawić swój numer telefonu i poprosić naszego rozmówcę, żeby oddzwonił do nas z informacją czy i kiedy film znajdzie się na ekranie naszego kina.

Naszym celem nie jest na tym etapie nękanie pracowników kin telefonami, bo w większości wypadków decyzja o repertuarze rzeczywiście nie należy do nich, ale spowodowanie, że powiadomią oni o ogromnym zainteresowaniu filmem swoich przełożonych, a ci osoby które podejmują ostateczne decyzję o wprowadzeniu filmu do danej sieci kinowej.

Doświadczenia z innych krajów, ale także z kontaktów z polskimi sieciami kin pokazują, że takie akcje telefoniczne są najczęściej skuteczne, o ile uda się do udziału w nich zmobilizować wystarczająco dużą liczbę osób.

Dlatego bardzo prosimy nie odkładać na potem wykonania telefonu do swojego kina i zrobić to teraz.

Po rozmowie zachęcamy do wypełnienia krótkiej ankiety, która znajduje się w kolumnie po lewej stronie.

Dzięki zebranym tam odpowiedziom, będziemy wiedzieli jakie są reakcje poszczególnych kin i jakie dalsze kroki powinniśmy podjąć, gdyby akcja telefoniczna okazał się jednak niewystarczająca.

Jeszcze raz namawiamy wszystkich do podjęcia tego drobnego wysiłku i zadzwonienie do najbliższego kina.

Niestety w tej sprawie możemy liczyć tylko na siebie, bo jest już jasne, że nie staną po stronie tej produkcji wpływowe media, opiniotwórczy krytycy filmowi, felietoniści, dziennikarze, czy tzw. internetowi influencerzy.

A zatem do dzieła! Tylko kiedy nasza akcja będzie miała wymiar masowy, może być skuteczna.

Sign this petition now!

Please enter your postcode
Please select an option:
We process your information in according with our Privacy policy and Terms of use.By signing, you accept CitizenGO's Terms of Use and Privacy Policy and you agree to receive occasional emails about our campaigns. You can unsubscribe at any time.

Zadzwoń do najbliższego kina i zapytaj o "Nieplanowane"

Dziękujemy Ci, że chcesz zadzwonić do swojego kina i zapytać o projekcję "Nieplanowanego".

Korzystając z serwisu https://www.google.com/maps/search/kina/ zajmie, to nie więcej niż 2 minuty.

Kiedy już mamy numery telefonów, możemy przygotować się do rozmowy.
Proponujemy, prosty schemat:

2. Jeśli osoba, z którą rozmawiamy nie wie, lub nie może nam udzielić informacji prosimy o połączenie z osobą odpowiedzialna za repertuar kina, a najlepiej z jego menedżerem.

4. Jeśli odpowiedź jest negatywna, albo nie zostaniemy połączeni z właściwą osobą, proponujemy w grzecznym tonie wyrazić zainteresowanie filmem i oczekiwanie, że nasz rozmówca zadba, aby film trafił również do repertuaru tego kina.

6. Jeśli taki kontakt dostaniemy, wykonujemy kolejny telefon i przeprowadzamy rozmowę według wcześniejszego scenariusza.

9. Na koniec - BARDZO WAŻNE - po rozmowie prosimy o odpowiedź na kilka pytań z powyższej ankiety, poprzez odznaczenie właściwej odpowiedzi i kliknięcie przycisku "Wysyłam ankietę!"

Sincerely,
[Your Name]

Sign this petition now!

2,020 people have signed. Help us reach 5,000 signatures.