O lekcje religii w "Szkole z TVP"

Dlaczego TVP emituje lekcje ze wszystkich przedmiotów poza jednym - religią?

9.306 Personas han firmado. Ayúdanos a llegar a 10.000 firmas

O lekcje religii w "Szkole z TVP"

Od ponad dwóch miesięcy z powodu koronawirusa, szkoły są zamknięte, a dzieci uczą się w systemie zdalnym.

Telewizja Publiczna uruchomiła pasmo „Szkoła z TVP, które ma być pomocą dla dzieci i rodziców, szczególnie tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na lekcje online.

Inicjatywa jest ze wszech miar godna pochwały. Jest jednak pewien problem. W paśmie emitowane są lekcje ze wszystkich przedmiotów poza jednym - religią.

Jest czymś trudnym do zrozumienia, że, w Polsce gdzie blisko 90% uczniów uczęszcza na katechezę, publiczna telewizja TVP, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Komisja Wychowania Katechetycznego przy Konferencji Episkopatu nie dostrzegły w porę, że lekcje religii również powinny znaleźć się w paśmie „Szkoła z TVP”.

Prosimy o podpisanie petycji do wszystkich trzech instytucji o pilne uzupełnienie programu pasma szkolnego w TVP o nauczanie religii.

Katolicy nie mogą być przez władze publiczne traktowani z mniejszą uwagą niż inni obywatele.

Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia dlaczego lekcje religii nie mogą być realizowane w formie telewizyjnej.

TVP ma przecież wypełniać misję publiczną, a edukacja, w tym wychowanie w wartościach chrześcijańskich, jest jednym z obszarów gdzie owa misja powinna się realizować.

Jest czymś głęboko zasmucającym, że w tym trudnym dla wszystkich czasie obostrzeń związanych z koronawirusem to właśnie nauka religii stała się przedmiotem niedociągnięć ze strony nadawcy publicznego jakim jest TVP

Chcemy wezwać TVP, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Konferencję Episkopatu Polski do pilnego naprawienia tego błędu i emisję lekcji religii w telewizji publicznej.

Ufamy, że brak akurat tego przedmiotu w polskiej telewizji to skutek prostego niedopatrzenia i braku uzgodnień między poszczególnymi decydentami.

Tym bardziej jednak uważamy, że naprawienie tego rodzaju błędu powinno być natychmiastowe.

Mamy w Polsce wielu zdolnych katechetów, którzy są w stanie podołać temu zadaniu. Telewizja Publiczna ma niemałe doświadczenie w produkcji treści religijnych, stąd nie powinno być najmniejszego problemu z przygotowaniem odpowiednich do wieku uczniów materiałów edukacyjnych.

Jeszcze raz bardzo prosimy o podpis pod petycją o uruchomienie lekcji religii w TVP.

+ Petición a:

¡Firma esta petición ahora!

Introduce tu nombre
Introduce tus apellidos
Introduce tu e-mail
Introduce tu país
Introduce tu código postal
Por favor seleccione una opción:
Procesamos tus datos personales de acuerdo con nuestras Política de privacidad y Normas de uso.Procesamos tus datos personales de acuerdo con nuestras Política de privacidad y Normas de uso.

O lekcje religii w TVP

Jego Eminencja Abp Stanisław Gądecki - Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski

Sz.P. Dariusz Piontkowski - Minister Edukacji Narodowej

Sz. P. Maciej Łopiński - p.o. Prezesa Zarządu TVP S.A.

Brak lekcji religii w paśmie „Szkoła z TVP”, którego rolą jest wspomaganie edukacji dzieci w warunkach ograniczeń związanych z epidemią jest dla mnie niezrozumiałym zaniedbaniem.

Trudno uwierzyć, że w Polsce gdzie prawie 90% uczniów uczęszcza na katechezę mogło dojść do jej pominięcia podczas układania programu lekcji telewizyjnych.

Telewizja publiczna jest dobrem wszystkich obywateli i jest utrzymywana z ich podatków stąd wszyscy mamy prawo oczekiwać, by tak wybiórcze potraktowanie obwiązującej podstawy programowej nie miało nigdy miejsca.

Wierząc, że stało się to wyłącznie w wyniku swoistego rodzaju zaniedbania, a nie celowego działania oczekuję jak najszybszego uzupełnienia programu o naukę religii.

[Tu nombre]

O lekcje religii w "Szkole z TVP"

¡Firma esta petición ahora!

9.306 Personas han firmado. Ayúdanos a llegar a 10.000 firmas