Izvješća pučke pravobraniteljice

Odbacite ideološka izvješća o ljudskim pravima u Hrvatskoj

2.304 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.

Odbacite ideološka izvješća o ljudskim pravima u Hrvatskoj

U četvrtak, 20. svibnja, zastupnici u Hrvatskom saboru će glasati o Izvješćima pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020. godinu.

Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018. i 2019. godinu pokazala su kako je institut pučkog pravobranitelja djelovao jednostrano, aktivistički, prelazeći svoje ovlasti i ne štiteći jednako ljudska prava i ustavne vrijednosti svih građana RH.

Izvješća:

• dovode u pitanje temeljne vjerske slobode za katolike
  • zahtijevaju ograničenje temeljnog ljudskog prava, prava na priziv savjesti
  • asimetrično se odnose prema žrtvama totalitarnih režima
  • selektivno, neobjektivno i ideološki pristrano prikazuju zaprimljene prijave
  • zahtijevaju ograničenje temeljnog ustavnog prava građana na referendum
  • djeluju aktivistički u svrhu nametanja vlastitih ideoloških uvjerenja

U istom se tonu nastavlja i Izvješće za 2020. godinu.

Pa tako i ovaj put uz ženski i muški spol, pravobraniteljica navodi i "transseksualne osobe" iako pravni sustav Republike Hrvatske ne poznaje takav spol. Osim toga, Izvješće izjednačava pritužbe na nacionalnoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi s pritužbama temeljem “rodnog identiteta ili izražavanja” želeći taj subjektivni osjećaj pojedinca izjednačiti s rasom, spolom, jezikom i vjeroispoviješću.

Prisjetimo se i zaključka pravobraniteljice u vezi skvrnjavanja Svete Mati Slobode i javnog poziva na druge takve upade, za koje u Izvješću za 2020. godinu, piše kako je ‘iz samog čina vidljivo’ da namjera nije bila oskvrnuti (crkvu)!

Ali ovo je samo vrh ledene sante!

Nakon što je CitizenGO zbog povećane medijske nesnošljivosti prema katolicima, vandalizama, krađa i skvrnavljenja crkava od MUP-a zatražio podatke o broju napada na katoličke crkve i kapelice u 2019. i 2020. dobili smo odgovor kako MUP ne raspolaže s podacima i statistikama o napadima iz mržnje na katolike i katoličke vjerske objekte.

Saborska zastupnica, Marijana Petir je zatražila informaciju od nove pučke pravobraniteljice, Tene Šimonović Einwalter:

• kojim su vjeroispovijestima pripadali oni koji su se obratili Uredu temeljem diskriminacije na osnovu vjere
  • je li pučka pravobraniteljica skladno svojoj dužnosti tražila i dobila povratne informacije od crkava i vjerskih zajednica o diskriminaciji vjernika i oskvrnjivanju vjerskih objekata
  • koliko je optužnih prijedloga za prekršaje za diskriminaciju na osnovu vjere temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije podnijela
  • koliko je kazni izrečeno i u kojem iznosu za tu vrstu prekršaja
Njene odgovore očekujemo ubrzo.

U međuvremenu je Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj tijekom 2020. godine, udruge U ime obitelji, pokazalo je kako nadležne institucije u Republici Hrvatskoj ne prikupljaju i ne obrađuju podatke o slučajevima nasilja i napada te netolerancije, diskriminacije na temelju vjeroispovijedi, kao ni zločinima iz mržnje na temelju vjeroispovijedi te o javnom poticanju na nasilje i mržnju zbog vjerske pripadnosti.

Tražite odbijanje ideoloških izvještaja pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020.

Recite saborskim zastupnicima: "Odbacite ideološka izvješća pučke pravobraniteljice!"

Vrijeme je da pučki pravobranitelj počne odgovorno i savjesno štititi temeljna ljudska prava svih građana Hrvatske.

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:

Zahtjev za odbijanje izvješća pučkog pravobranitelja za 2018., 2019. i 2020.

Poštovani,

obraćam vam se kao svojim predstavnicima u Saboru te tražim od Vas da odbacite Izvješće pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020. godinu, budući da su u njemu doneseni proizvoljni i neutemeljeni zaključci suprotni naravi dužnosti i ovlastima pravobraniteljice.

Uloga pučke pravobraniteljice je promicati i štititi ljudska prava i slobode, međutim iz Izvješća pučkog pravobranitelja za 2018. I 2019. vidljivo je kako pravobraniteljica:

• dovodi u pitanje temeljne vjerske slobode za katolike
  • zahtjeva ograničenje temeljnog ljudskog prava, prava na priziv savjesti
  • asimetrično se odnosi se prema žrtvama totalitarnih režima
  • selektivno, neobjektivno i ideološki pristrano prikazuje zaprimljene prijave
  • zahtjeva ograničenje temeljnog ustavnog prava građana na referendum
  • djeluje aktivistički u svrhu nametanja vlastitih ideoloških uvjerenja

Detaljnije o ovim točkama molim vas pronađite ovdje:

Još za vrijeme prošlog saziva Sabora 8 119 građana zatražilo je odbijanje Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018. i njeno razrješenje.

Za rad pučke pravobraniteljice, samo tijekom 2019. iz hrvatskog proračuna izdvojili smo više od 12,3 milijuna kuna, iako ostaje nejasno na što su ova sredstva utrošena i koje su konkretne rezultate donijela.

Treba spomenuti kako je izvješće za 2020. nastavilo u istom smjeru.

Pravobraniteljica uopće ne kategorizira skupinu napada izražavanja mržnje ili čak kaznenih djela koja bi se odnosila na desakralizaciju vjerskih objekta ili uništavanje crkvene imovine iako se sve češće suočavamo s netrpeljivošću, mržnjom i napadima na katolike u Hrvatskoj.

Prisjetimo se samo zaključka pravobraniteljice u vezi skvrnjavanja Svete Mati Slobode i javnog poziva na druge takve upade, za koje u Izvješću za 2020. godinu, piše kako je ‘iz samog čina vidljivo’ da namjera nije bila oskvrnuti (crkvu)!

Istovremeno pravobraniteljica, nastavlja s aktivističkim djelovanjem pa tako i ovaj put uz ženski i muški spol, pravobraniteljica navodi i "transseksualne osobe" iako pravni sustav Republike Hrvatske ne poznaje takav spol. Osim toga, Izvješće izjednačava pritužbe na nacionalnoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi s pritužbama temeljem “rodnog identiteta ili izražavanja” želeći taj subjektivni osjećaj pojedinca izjednačiti s rasom, spolom, jezikom i vjeroispoviješću.

Na temelju svega navedenog pozivam vas da odbijete izvješća pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020. godinu.

[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

2.304 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 5.000 potpisa.