PRIZIV SAVJESTI - INDIVIDUALNO I NEOTUĐIVO LJUDSKO PRAVO

Zaštitimo pravo na priziv savjesti!

6.309 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.

Zaštitimo pravo na priziv savjesti!

(foto: Jack Moreh, freerangestock)

01. travnja 2019.

Papa Franjo: “Mi kršćani danas živimo u opasnosti da će neke vlade oduzeti slobodu naše savjesti, što je prvi korak prema oduzimanju slobode bogoštovlja”. https://catholicherald.co.uk/news/2019/04/01/pope-francis-freedom-of-conscience-in-danger-in-christian-countries/

“Mislite na kršćanske liječnike i kršćanske bolnice koji nemaju pravo na prigovor savjesti, na primjer u slučaju eutanazije. Kako? Crkva ide naprijed a kršćanske zemlje nazaduju?”, upitao je papa Franjo.

Sloboda savjesti i sloboda vjeroispovijesti - koja nije ograničena samo na slobodu bogoslužja već podrazumijeva da svi mogu živjeti u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima - nerazdvojno su povezani s ljudskim dostojanstvom, istaknuo je Papa.

30. ožujka 2019.

Lažnu vijest da je zbog priziva savjesti anesteziologa pobačaj rađen naživo plasirala je u javnost predsjednica Komore primalja Barbara Finderle. Tako je vodstvo Komore primalja snažno okrenulo javnost protiv prizivatelja savjesti dan prije objave svog istraživanja da ih je među primaljama tek 13,5 posto dok bi se 51 posto njih tako izjasnilo da ne strahuje od posljedica na poslu.

Vijest je jučer demantirao Dubrovački dnevnik RTL-a: https://vijesti.rtl.hr/regional/dubrovacki-dnevnik/3420931/kiretaza-na-zivo-u-dubrovniku-ispostavilo-se-da-je-prica-ipak-drugacija/

Tko je i kako prenosio tu lažnu vijest pročitajte ovdje: https://narod.hr/hrvatska/video-plasirali-laznu-vijest-o-pobacaju-na-zivo-evo-tko-ju-je-sve-sirio

Iako Hrvatskoj primalja nedostaje, u razgovoru za Večernji list pravnica Komore primalja, odvjetnica Kristinom Mikuličić, založila se za eliminaciju primalja sa savješću pri zapošljavanju ili već pri školovanju. Vodstvo Komore primalja umjesto da štiti primalje uključilo se tako u kampanju određenih udruga pod nazivom #prekinimošutnju koja izmežu ostalog napada priziv savjesti zdravstvenih djelatnika.

Ovo nije prvi puta da je vodstvo Komore primalja u sukobu s interesima primalja koje tebaju potvrdu komore kako bi mogle raditi: https://slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/246152/pobuna-primalja-zaposlila-je-sestru-sebi-dijeli-naknade-a-nas-natjerala-da--sutimo

Novinar Slobodne Dalmacije tada je zabilježio: "Strah članica Komore da će biti stegovno gonjene ako preuzmu inicijativu ogroman je."

Radi se naime o strukovnoj udruzi koja ima javne ovlasti kontrole rada primalja i izdavanja dozvola za rad.

26. ožujka 2019.

Svaka druga primalja u Hrvatskoj se ne osjeća slobodnom koristiti svoje pravo na priziv savjesti jer se boji da će ostati bez posla! To su podaci ankete koju je upravo provela Hrvatska komora primalja (HKP).

Ovi poražavajući podaci jasno govore da je u praksi sloboda savjesti, u profesiji primalja, gotovo zatrta iako je hrvatski Ustav garantira.

Prisjetimo se slučaja primalje Jage Stojak. Ona je 2013. godine u pedesetoj godini života, nakon 27 godina staža, dobila otkaz jer je odbila sudjelovati u pobačaju pozvavši se na priziv savjesti. Nakon što je javnost putem medija saznala za ovaj slučaj i alarmirala se, bolnica je prihvatila žalbu Jage Stojak, te ju je vratila na posao.

Ali poruka je poslana i stigla je do onih kojima je bila namjenjena. Iako je Jaga Stojak pobjedila i vraćena je na posao druge su primalje dobro pročitale prijeteću poruku. Ova anketa to jasno pokazuje.

Od 1700 primalja u hrvatskim rodilištima na priziv savjesti dosad se pozvalo njih tek 13,5 posto, no 51 posto navodi kako bi koristile to zakonsko pravo, kada bi bile sigurne da to neće imati negativne posljedice na njihov radno-pravni status.

13. ožujka 2019.

Treba zapošljavati doktore koji će raditi pobačaj! To je stav Dubrakve Šimonović, posebne izvjestiteljice UN-a o nasilju nad ženama, koji je iznijela u emisiji Intervju tjedna HRT-a:

“Ako vi imate u zakonu propisano da je određena usluga bilo koje vrste vezano uz reproduktivno zdravlje žena u Hrvatskoj dozvoljena, onda takav priziv savjesti koji to onemogućava treba bolnica riješiti, da zaposli nekog drugog tko se neće pozivati na priziv savjesti .”

Napadi na priziv savjesti ne slabe, naprotiv sve su jači.

Više od napada raznih ideoloških skupina brinu ovi napadi koji dolaze iz institucija koje bi trebale štititi temeljna ljudska prava. Umjesto toga one  se služe jezičnim inženjeringom kako bi prikrile istinu. Izraz kojim se gđa Šimonović poslužila kada je govorila o pobačaju je “ određena vrsta usluge vezana uz reproduktivno zdravlje žene”.

21. veljače 2019.

O našoj peticiji je na jednom hrvatskom portalu objavljen tekst pod naslovom “Aktivizam koji širi bauk o 'zabrani priziva savjesti'”. Članak uglavnom donosi polovične i iskrivljene odgovore. Ovdje možete pročitati pitanja koja je autorica članka postavila te naše cjelovite odgovore.

1. Koji je krajnji cilj peticije koja se može naći online - mislite li da postoji realna šansa da se priziv savjesti zabrani?

Trenutno su aktualna dva prijedloga zakona o pobačaju i oba žele ograničiti pravo na priziv savjesti doktora i drugih zdravstvenih djelatnika.

Činjenica da se danas u Hrvatskoj otvoreno raspravlja o ograničavanju prava na priziv savjesti doktora, bolnica i zdravstvenih djelatnika je neprihvatljiva. Govori o takozvanom selektivnom prizivu savjesti. Selektivni priziv savjesti ne postoji. To je pokušaj ograničavanja prava na priziv savjesti. Pravo na priziv savjesti je temeljno ljudsko pravo koje štiti i Ustav RH.

Samo totalitarni režimi uskraćuju pravo na priziv savjesti i postavljaju državu kao vrhovnog moralnog suca. To je uvijek imalo katastrofalne posljedice kao što dobro znamo na strašnom primjeru medicinske struke u nacističkoj Njemačkoj.

2. Neki naši sugovornici kažu da je izrečeno dosta poluinformacija - radna skupina u kojoj je mnogo liječnika ne zagovara ukidanje priziva savjesti, samo popis liječnika i tko se izjašnjava za, a tko protiv.

Pravo na priziv savjesti je osobno pravo zajamčeno Ustavom i nikakve liste prizivatelja nisu prihvatljive.

Važno je naglasiti da se priziv savjesti u medicini ne odnosi samo na pitanje pobačaja i njegovo bi limitiranje u tom pitanju imalo dalekosežne posljedice na sva etički osjetljiva područja medicine. Na brojna druga biomedicinska područja kao što je genetika, endokrinologija ili plastična kirurgija.

3. Mislite li da bi, sukladno zakonu, svaka bolnica trebala imati i kvotu liječnika koji su voljni raditi pobačaj?

Smatramo kako svaki liječnik i medicinski djelatnik ima pravo raditi sukladno svojoj savjesti bez straha od diskriminacije ili kažnjavanja za što se zalažemo u našoj peticiji.

Liječnici se školuju kako bi liječili i spašavali živote. Potpuno je neprihvatljivo da država obvezuje liječnike na postupke koji ne djeluju u najboljem interesu pacijenta.

Ne postoji zakon koji bi obvezao institucije ni liječnike da postupaju suprotno svojoj savjesti i liječničkom pozivu. Našom peticijom se zalažemo da tako i ostane.

4. Je li ovo jedini CitizenGO projekt na kojem radite?

CitizenGO je platforma za inicijative građana i aktivna je na mnogo područja. Želimo biti most između građana i osoba odgovornih za donošenje odluka koje utječu na sve nas.

Osim hrvatskih inicijativa aktivno nastavljamo raditi i na globalnim inicijativama ljudska prava.

Trenutno radimo na izlasku Asije Bibi iz Pakistana (ona je prva žena osuđena na smrt prema kontroverznom pakistanskom zakonu o blasfemiji).

Na našim stranicama možete saznati više o svim projektima CitizenGO-a u Hrvatskoj i u svijetu.

5. Jeste li i dalje članica udruge "U ime obitelji".

Nikad nisam bila članica udruge U ime obitelji.

-------

14. veljače 2019.

"Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savjesti, pa čak ako to od vas i država traži." - Albert Einstein*

Medicinski djelatnici u Hrvatskoj već su neko vrijeme izloženi sustavnim i zabrinjavajućim, medijskim, političkim ali i institucionalnim**  napadima na ustavom zajamčeno pravo na priziv savjesti.

U sklopu aktualne rasprave oko donošenja novog zakona koji bi regulirao pobačaj, na udaru su posebno hrvatski liječnici i medicinski djelatnici koji ne žele raditi pobačaj.

Trenutno su aktualna dva prijedloga zakona o pobačaju: prvi prijedlog stranke Demokrati bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića i drugi SDP-ov. Oba žele ograničiti pravo na priziv savjesti doktora i drugih zdravstvenih djelatnika!

Nadalje tome ide u prilog prijedlog Mrsicevih Demokrata koji želi onima koji se pozivaju na priziv savjesti onemogućiti specijalizaciju određenih grana medicine. To konkretno znači da studenti medicine ne bi mogli specijalizirati ginekologiju ako odbijaju izvršiti pobačaj.

Idu još jedan korak dalje i traže da “u etičkom povjerenstvu zdravstvene ustanove koje odlučuje o pobačaju iza napunjenog 12. tjedna trudnoće budu samo oni liječnici koji nemaju prigovor savjesti.”

To bi značilo da o kasnom pobačaju (od predloženog 12. tjedna do rođenja) odlučuju isključivo liječnici koji žele raditi pobačaje. Što bi značilo tešku diskriminaciju svih liječnika koji imaju priziv savjesti kao liječnika i stručnjaka.

Ovakvim zakonom provela bi se diskriminacija i legitimiralo kažnjavanje svih onih koji ulažu prigovor savjesti, polazeći od liječnika, medicinskih djelatnika i tehničara, primalja i ljekarnika. To predstavlja neustavno ograničavanje prava na priziv savjesti od strane zakonodavca!

Priziv savjesti je neselektivno, individualno, temeljno ljudsko pravo na koje se pozivaju jednako i vjernici i agnostici i ateisti ako određena djelatnost nije u skladu s njihovom savjesti. To je ljudsko pravo koje uz Ustav RH štiti i Opća deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Povelja EU o temeljnim pravima, Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća EU o pravu na priziv savjesti (Rezolucija br 1763, st 1) i Hipokratova zakletva.

Činjenica da se danas u Hrvatskoj raspravlja o diskriminaciji doktora, bolnica i liječničkog osoblja koje se poziva na priziv savjesti neprihvatljivo je i odiše duhom totalitarizma čije smo žrtve bili u ne tako davnoj prošlosti.

Liječnici s budnom i osjetljivom savješću trebaju nam danas više nego ikad!

Potpišite ovu peticiju kojom od Ministarstva zdravstva i njegovog Povjerenstva koje priprema zakonski okvir novog zakona o pobačaju tražimo da sukladno svojim dužnostima odlučno obrane pravo na priziv savjesti hrvatskih liječnika i medicinskih djelatnika.

------------------------------------

* Citirano u knjizi Virgila Henshawa "Albert Einstein: Philosopher Scientist" (1949.)

** http://www.prs.hr/index.php/suradnja/povjerenstva-i-odbori/2598-okrugli-stol-pravo-zene-na-izbor

Sada potpišite peticiju!

Molimo vas, izaberite jednu od ponuđenih opcija:
Vaše podatke obrađujemo u skladu s našim Pravilima o privatnosti i Uvjetima korištenja.CitizenGO će štititi vašu privatnost i slati vam obavijesti o ovoj i drugim kampanjama. Potpisivanjem prihvaćate uvjete korištenja kao i pravila o zaštiti privatnosti CitizenGO-a te pristajete povremeno primati e-mailove o našim kampanjama. Možete se odjaviti u svakom trenutku.

Pravo na priziv savjesti neotuđivo je ljudsko pravo

Poštovani,

pravo na priziv savjesti je neotuđivo ljudsko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske - čl. 40. "Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja".

Upravo zato što čl.40. našeg Ustava potvrđuje  slobodu javnog očitovanja savjesti u Hrvatskoj se priziv savjesti ne može unaprijed ograničiti.

Sloboda savjesti ne smije se ograničiti ni u slučaju opasnosti po opstojnost države (čl.17. St.3. Ustava RH)!

Zato nas iznenađuje i brine što se u sklopu aktualnih rasprava o zakonu o pobačaju, počelo govoriti o selektivnom i neselektivnom prizivu savjesti.

Tim putem želi se:
a) pravo na priziv savjesti ograničiti na unaprijed određene slučajeve
b) obvezati zdravstvene ustanove da se odrede hoće li to pravo priznati ili ne svojim djelatnicima
c) potencijalno ograničiti to pravo u smislu da se onima koji se na njega pozivaju onemogući rad u određenim strukama ili uopće specijalizacija određenih grana medicine
d) prizivatelja savjesti obvezati da uputi na osobu koja će ono čemu se on opire primijeniti

Priziv savjesti ne proizlazi iz prava na privatnost već iz prava na slobodu savjesti. Ono je temeljno ljudsko pravo na koje se pozivaju jednako i vjernici i agnostici i ateisti.

Pravo na priziv savjesti ne uspoređuje se s pravom priznatim zakonom kojemu se opire jer  njegova se legitimnost opravdava vrijednošću koju štiti.

Stoga kriterij selektivnosti treba apsolutno odbaciti.

Takva ograničenja priziva savjesti nisu prihvatljiva, niti moralno niti ustavno-pravno.

Zbog toga ovim putem inzistiram da u predstojećoj raspravi o novom zakonu o regulaciji pobačaja sukladno svojim dužnostima i ovlastima osigurate ostvarenje i zaštitu temeljnog ljudskog prava, prava na priziv savjesti znanstvenika,  liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

Posebno treba imati u vidu kako se pravo na priziv savjesti ne odnosi samo na pitanje pobačaja, već i na brojna druga biomedicinska područja kao što je genetika, endokrinologija ili plastična kirurgija.

Nove tehnologije sa sobom donose, osim velikog napretka, i velika i teška etička pitanja koja traže da nad njima bdije budna savjest zdravstvenih djelatnika koji imaju u vidu istinsko dobro pacijenta.

Zato pokušaji razaranja prava na priziv savjesti u medicini imaju nesagledivo teške posljedice na cijelu medicinsku praksu.

Upravo je u medicinskoj profesiji, koja skrbi i brine za naše živote i živote naših najdražih u najranjivijim trenutcima života, važno brižno zaštititi i razvijati ispravnu i budnu savjest.

Liječnici s budnom i osjetljivom savješću trebaju nam danas više nego ikad! Zašitimo njihovo pravo na priziv savjesti!

Stoga, očekujem da odlučno odbacite sve napade na slobodu savjesti medicinske struke!

S poštovanjem,
[Ime i prezime]

Sada potpišite peticiju!

6.309 potpisa do sad. Pomozite nam prikupiti 10.000 potpisa.