Petycja do Emmanuel'a Macron

0200 000
  141 156

141 156 támogató már aláírta ezt a petíciót. Segítsen, hogy elérjünk 200 000 aláírást.

Panie Prezydencie, proszę ratować Vincenta Lambert!

20 maja szpital w Reims we Francji, miasta w którym mieszka Vincent Lambert, zaczął wprowadzać mężczyznę w stan śpiączki i wycofywać sondę (rurkę), która zapewnia mu jedzenie i wodę. Następnie, jeszcze tego samego dnia sąd apelacyjny w Paryżu nakazał, aby jednak kontynuowano podawanie żywności i płynów.

Nie trwało to długo, bo w piątek, 28 czerwca, Sąd Najwyższy Francji uchylił decyzję Sądu Apelacyjnego w Paryżu.
Obecnie, od 2 lipca, Lambert jest ponownie uśpiony i odwodniony. Przerwanie nawadniania będzie przyczyną jego śmierci. Umrzeć z pragnienia to okropne cierpienie.

Lambert żyje z niepełnosprawnością od czasu wypadku motocyklowego w 2008 r.
Oddycha samodzielnie i nie wymaga leczenia, a jedynie podstawowej opieki, w tym podawania żywności i płynów.
W 2015 roku jego żona zwróciła się do sądu z wnioskiem o wstrzymanie jedzenia i płynów, podczas gdy jego rodzice wciąż walczą o jego życie.

Kilka tygodni temu Komitet Praw Osób Niepełnosprawnych ONZ zwrócił się do francuskiego rządu, apelując o wycofanie się z decyzji o zabiciu Vincenta Lamberta poprzez zaprzestanie nawadniania. Stwierdzono, że śmierć Lamberta przez odwodnienie narusza jego prawa jako osoby niepełnosprawnej.

Konwencja ONZ o prawach osób z niepełnosprawnością wymaga od narodów:

25(f) Zapobieganie dyskryminacji poprzez odmawianiu opieki zdrowotnej lub usług zdrowotnych lub żywności i płynów ze względu na niepełnosprawność.

Prosimy podpisać petycję do Prezydenta Francji Emmanuela Macrona, wzywając go do interwencji w sprawie Vincenta Lamberta, który jest osobą niepełnosprawną.

Lambert nie umiera, ale wstrzymanie podawania mu płynów i żywności sprawi, że umrze z pragnienia.

Żaden człowiek, niezależnie od swojej niepełnosprawności, nie zasługuje na to, by celowo uśmiercić go poprzez odwodnienie.

Jeszcze raz prosimy o podpisanie petycji, wzywającej prezydenta Macrona do ratowania Vincenta Lamberta.

Írja alá most

Kérjük, válasszon egy opciót:
Az Ön adatait az Adatvédelmi irányelvek és Felhasználási feltételek szerint dolgozzuk fel.Aláírásával elfogadja a CitizenGO Általános Szerződési Feltételeit és Adatvédelmi Szabályzatát, és hozzájárul, hogy e-mailen keresztül tájékoztassuk kampányainkról. Leveleinkről bármikor leiratkozhat.

List do Prezydenta Francji

Szanowny Panie Prezydencie Macron,

proszę o interwencję Pana Prezydenta w sprawie ratowania życia Vincenta Lamberta.

Jest on osobą niepełnosprawną, która wymaga karmienia za pomocą sondy, tak samo jak wiele innych osób z niepełnosprawnościami.

Vincent Lambert nie jest umierający i nie wymaga żadnego leczenia, jedynie podstawowej opieki, w tym podawania żywności i płynów.

Żaden człowiek nie powinien być celowo skazywany na śmierć poprzez zaprzestanie pojenia i odżywiania.

Życie osób z niepełnosprawnością to obszar szczególnej ochrony, która powinna być priorytetem każdej ludzkiej społeczności.

Bardzo proszę, by uratował Pan życie Vincenta Lamberta.

Üdvözlettel:
[az Ön neve]