Zastavme hazard!

Petícia za zmenu zákona o hazardných hrách

siker

5 261 people have signed.

Zastavme hazard!

Ochráňme rodiny pred hazardom!

Michalovi (42) hazard zničil rodinu a priviedol ho až k pokusu o samovraždu. Prežil, ale s následkami. Jeho dlhy sa vyšplhali svojho času na 2 milióny korún (približne 60 000 eur).

V parlamente je momentálne zákon, ktorý môže významne pomôcť obmedzeniu hazardu na Slovensku. Cieľom tohto návrhu zákona je posilniť kompetencie samosprávy a vypustiť podmienku podania petície, ktorou sa občania obce sťažujú, že sa v obci narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier.

Je dôležité, aby zákon prešiel v druhom čítaní  minimálne v podobe ako prešiel aj prvým čítaním. Existuje však riziko, že lobingové hazardné skupiny cez poslancov podajú pozmeňovacie návrhy a pôvodnú snahu zmaria.

V súčasnosti je prijatie všeobecne záväzného nariadenia obce o zákaze hazardných hier na celom jej území podmienené existenciou petície, ktorú musí podporiť najmenej 30 % obyvateľov obce, resp. 15 %  občanov obce v prípade Bratislavy a Košíc. Z toho dôvodu je obmedzenie hazardu na území obce veľmi problematické. Následkom súčasnej právnej úpravy je, že obec nedokáže včas zabezpečiť ochranu záujmov obyvateľov pred negatívnymi dôsledkami hazardu.

V nedávnej dobe sme boli svedkami viacerých iniciatív proti hazardu. Viaceré boli úspešné, no mnohí majú stále problém hazard na území obce zakázať. Zmena zákona by týmto iniciatívam veľmi pomohla, lebo by odstránila značnú prekážku - petíciu.

Americký ekonóm profesor Earl Grinols z univerzity v Illinois zdokumentoval, že štát na riešenie následkov hazardu vynakladá viac, než na ňom zarobí.Podľa údajov zo zahraničia 40-60 % majetkovej trestnej činnosti súvisí práve s hazardom (pranie špinavých peňazí, daňové úniky, krádeže, sprenevery, podvody,...)

A ak štát na hazard dopláca, na jeho financovaní sa podieľajú všetci daňoví poplatníci, nielen hráči.

Pošlite list predsedom poslaneckých klubov a vyzvite ich, aby sa postavili proti hazardu.

Viac informácií:

Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 30/2019 Z. z. o hazardných hrách

Hazard: Bojovníci proti herniam sú blízko dôležitého víťazstva

Peter Liba: Úprimne o hazarde

Hazard ho dohnal k samovražde: Až keď prišiel o tri končatiny, začal žiť

Nás se to týká – aneb co nás stojí hazard (kasina, herny, automaty)

Gambling Economics: Summary Facts by Professor Earl L. Grinols, 29 April 2011

Zpronevěřila sedm milionů, od soudu odešla s podmínkou. Pomohl těžký osud

Schválil Matúš Hagara

Ez a petíció...

Győzelem!

Hlasujte sa obmedzenie hazardu

Vážená p. predsedníčka poslaneckého klubu SaS, Anna Zemanová,

vážená p. predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí, Jana Žitňanská,

vážený p. predseda poslaneckého klubu Oľano, Michal Šipoš,

vážený p. predseda poslaneckého klubu Sme rodina, Peter Pčolinský,

Hazard píše na Slovensku ročne tisícky podobných príbehov s viac či menej tragickým koncom. Závislosti na hazardných hrách spôsobuje nevýslovné utrpenie hráčovi aj jeho rodine. Každý tretí liečený hráč sa pokúsil o samovraždu. Doženú ho k tomu zničené rodinné vzťahy poznačené klamstvami, zruinovaním rodinných financií a rozpredaním spoločného majetku, a najmä dlhy, ktoré nie je možné z bežného zárobku splatiť.

Americký ekonóm profesor Earl Grinols z univerzity v Illinois zdokumentoval, že štát na riešenie následkov hazardu vynakladá viac, než na ňom zarobí. Podľa údajov zo zahraničia 40-60 % majetkovej trestnej činnosti súvisí práve s hazardom (pranie špinavých peňazí, daňové úniky, krádeže, sprenevery, podvody,...) Ďalšími nákladmi pre štát sú dopady na rodinu hráčov (sociálne dávky, nezamestnanosť, rozvody, domáce násilie,..) a zdravotné náklady (liečenie patologických hráčov, obetí násilia závislých hráčov, zranení získaných pri pokuse o samovraždu...). Štúdie v ČR udávajú, že spoločenské náklady spojené s patologickým hráčstvom sa pohybujú medzi ôsmimi až 16 miliardami korún, do rozpočtu hazard prinesie 8 miliárd korún.

Na septembrovej schôdzi NR SR ide do druhého čítania návrh skupiny vládnych poslancov na zmenu zákona o hazardných hrách (tlač 152).

Cieľom návrhu zákona je posilniť kompetencie samosprávy a vypustiť podmienku podania petície, ktorou sa občania obce sťažujú, že sa v obci narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier. Následkom vypustenia tejto podmienky bude obciam umožnené prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým zakážu hazardné hry na svojom území, čím sa posilní kompetencia samosprávy v oblasti regulácie hazardných hier.

Podporujem tiež pozmeňovací návrh Finančného výboru NR SR spočívajúci v:

• rozšírení zákazu umiestňovania herní vo vzdialenosti minimálne 500 metrov od domovov dôchodcov, škôl, školských zariadení, internátov, DSS atď.

• rozšírení zákazu hrania pre hráčov registrovaných v registri vylúčených osôb aj na stávkovè kancelárie a samoobslužnè stávkové terminály ( napr. Bingo )

• možnosti zamestnancov Úradu pre reguláciu hazardných hier odobrať hoci aj silou napr. kvízomaty alebo doklady a inè dôkazy potrebnè k výkonu dozoru, prípadne možnosť zamestnancovi Úradu zatvoriť kasíno, prevádzku, či herňu v prípade, ak má podozrenie, že tie sú prevádzkovanè v rozpore so zákonom

Žiadam vás, aby ste zákon podporili a nedovolili lobingovým skupinám, aby cez pozmeňovacie návrhy zachovali akúkoľvek formu petície pre zrušenie hazardu v obci.

S pozdravom

[az Ön neve]

Írja alá most

5 261 people have signed.