Współpracuj z CitizenGO

Działajmy razem
Wykonaj darowiznę, aby pomóc CitizenGO bronić życia, rodziny i wolności.

Jesli preferuję Państwo złożyć darowiznę przez PayPal, prosimy kliknąć przycisk.

Fundacja CitizenGO
Tax ID: 86736998G
Adres siedziby: ul. Paseo de la Habana 200, 28-036 Madryt
Email: polska@citizengo.org
statutes.pdf.

Możesz użyć obu form płatności. Rekomendujemy płatność kartą kredytową lub debetową. Jest to najszybsze i najprostsze rozwiązanie. Powyżej wystarczy wybrać kwotę darowizny (lub wpisać inną niż podana), a następnie system poprowadzi Cię przez szybką płatność.
Ta szybka opcja dotyczy również płatności BLIK-iem (następny krok po wybraniu płatności za pomocą PayU).
Istnieje także możliwość płatności za pomocą PayPal.

Jeśli ktoś wolałby wykonać zwykły przelew bankowy, podajemy numer polskiego konta. Przelewy z polskich banków prosimy kierować na polskie konto:

Numer konta: 08 1240 6250 1111 0010 6098 4985

W tytule przelewu prosimy wpisywać TYLKO I WYŁĄCZNIE adres email.

Poprawny format email to np: kowalski@gmail.com (prosimy o nie wpisywanie żadnych innych danych oraz o nie wpisywanie słów "malpka" czy "at" a posługiwanie się symbolem @ ).

Serdecznie Państwu dziękujemy bo takie działanie usprawni znacznie naszą pracę.

Nazwa odbiorcy: FUNDACJA CITIZENGO
Adres odbiorcy (wspólny dla wszystkich krajów): ul. Paseo de la Habana 200, 28036 Madryt, Hiszpania

Nazwa i adres banku: Bank Pekao S. A. Oddział w Warszawie, ul. Dereniowa 9, 02-776 Warszawa

Dla przelewów w Euro podajemy numer konta, które prowadzimy dla wszystkich oddziałów CitizenGO na świecie:
Nr konta IBAN: ES25 2038 1794 8860 0064 1911
SWIFT-BIC: CAHMESMMXXX
Odbiorca: Foundation CitizenGO
Adres odbiorcy: Paseo de la Habana 200, Bajo Izquierda, 28036 Madrid, Hiszpania;
Wykonując przelewy z banków UE najprościej jest wykonać przelew SEPA.
Nazwa i adres banku: Bankia (Hiszpania), Comandante Zorita 25, 28020 - Madrid.
Pamiętaj, że możesz również zlecić stałe przelewy.
W każdej chwili możesz zmienić formę płatności.

CitizenGO jest internetową witryną, jak również grupą obywateli oddanych wartościom inspirowanym przez chrześcijaństwo. CitizenGO nie jest organizacją polityczną ani wyznaniową. Główne obszary naszego działania są następujące: świadome uczestnictwo obywateli w polityce, godność i prawa pojedynczych osób oraz rodziny, wartość życia. Rozwijamy naszą działalność na całym świecie w następujących językach: polskim, angielskim, francuskim, hiszpańskim, niemieckim, portugalskim i włoskim. Od strony prawnej CitizenGO jest fundacją posiadającą zarząd, którego prezesem jest Ignacio Arsuaga. Więcej informacji na temat CitizenGO znajdziesz tutaj.
Jedyne zobowiązanie Członka CitizenGO to miesięczne finansowe wsparcie na rzecz Fundacji, służące pokryciu kosztów bieżącej działalności oraz rozwijania konkretnych kampanii. W każdej chwili możesz zrezygnować z członkostwa.
Fundacja CitizenGO jest zarejestrowana w Hiszpanii pod numerami 1582 oraz (N.I.F.) G-86736998. Nasz statut jest upubliczniony. Możesz go zobaczyć klikając link
Jeśli zostaniesz członkiem, pomożesz nam rozwijać naszą działalność w sposób wolny i niezależny. Ponadto, jeśli możemy liczyć na Twoje comiesięczne darowizny, to jesteśmy w stanie zaplanować naszą pracę oraz wykonywać ją z gwarancją tego, że będziemy mieć wystarczające środki do sukcesywnej pracy nad naszymi projektami.
Żadne. Cała aktywność Fundacji CitizenGO jest finansowana wyłącznie z darowizn jej Członków, przez ich dodatkowe okazjonalne darowizny oraz przez darowizny osób sympatyzujących z nami. Nie otrzymujemy żadnych innych dotacji. Nie stoją za nami żadne firmy ani korporacje. Jesteśmy całkowicie niezależni dzięki naszym Członkom i sympatyzującym Darczyńcom.

Dla osób zameldowanych w Hiszpanii, istnieje bezpośrednia możliwość odliczenia darowizny od podatku (CitizenGO jest Fundacją zarejestrowaną w hiszpańskim rejestrze). Ponadto, zgodnie z opinią ekspertów podatkowych (European Foundation Center (EFC); Transnational Giving Europe (TGE)) (odpowiednia analiza na ten temat znajduje się tutaj: “Taxation of cross-border philanthropy in Europe after Persche and Stauffer - From landlock to free movement?”), Polska, Belgia, Czechy, Francja, Niemcy, Włochy wprowadziły – zgodnie z zasadą niedyskryminacji – możliwość odliczenia od podatku darowizny przekazanej zagranicą (mówi o tym rozdział 5.1 na stronie 28 we wskazanej analizie).

Oznacza to, że jeśli płacą Państwo podatki w jednym z wymienionych wyżej krajów (Polska, Belgia, Czechy, Francja, Niemcy, Włochy), Państwa darowizna na rzecz CitizenGO (organizacji pozarządowej, fundacji zarejestrowanej w Hiszpanii) pozwala Państwu ubiegać się o zwolnienie z podatku na zasadach prawa krajowego.

Zachęcamy jednocześnie do konsultacji w tych sprawach z doradcami podatkowymi w poszczególnych krajach, aby pomogli Państwu w przejściu tej procedury.

Do odliczenia darowizny przekazanej na CitizenGO od dochodu, potrzeba:

1. Posiadać możliwość okazania potwierdzenia przelewu darowizn na CitizenGO (ze strony Ministerstwa Finansów: "wysokość dokonanej darowizny należy udokumentować dowodem wpłaty na rachunek płatniczy obdarowanego lub jego rachunek w banku inny niż rachunek płatniczy");

2. Urząd Skarbowy może poprosić o oświadczenie organizacji, potwierdzające, że Fundacja (Fundación) CitizenGO (ustanowiona 7 czerwca 2013 r. w Hiszpanii zgodnie z Ustawą o fundacjach 50/2002 z dn. 26 grudnia 2002 r.) od dnia ustanowienia funkcjonuje jako organizacja równorzędna do organizacji, o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 Ustawy o działalności pożytku publicznego z dnia 24 kwietnia 2003 r., realizując cele określone w art. 4 tejże ustawy i prowadząc działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych. Oświadczenie jest do pobrania na naszej stronie.

Na podstawie Informacji opublikowanych przez Ministerstwo Finansów.

Fundacja CitizenGO jest ogromna w zasięgu, lecz niewielka w swojej strukturze organizacyjnej. Mamy mały, lecz bardzo wydajny i profesjonalny zespół pracujący z wielkim entuzjazmem nad kampaniami, które tworzymy. Wspaniała grupa wolontariuszy pomaga nam na całym wiecie (co dodaje naszym działaniom dużo energii). Koszty naszej działalności obejmują mniej niż 20% naszych przychodów. Reszta jest w całości przeznaczana na rozwijanie naszej działalności. Zapewniamy, że każda darowizna, w tym każda regularnie wpłacana kwota, choćby najmniejsza, zostanie przeznaczona na naszą działalność i jej rezultaty.
Nie jest to możliwe z powodów administracyjnych i księgowych. Ale – jak podkreślamy wyżej – nasze struktury są bardzo małe i 80% naszych przychodów inwestujemy w całości w naszą działalność i konkretne kampanie.
Podstawową formą informowania o naszej działalności są wiadomości e-mail, które staramy się wysyłać co najmniej raz w tygodniu. Jeśli jeszcze ich nie otrzymujesz, koniecznie podpisz którąś z petycji na stronie albo dopisz się do listy za pomocą formularza.
To proste. Musisz jedynie wypełnić formularz: (dla pojedynczej darowizny) lub https://donate.citizengo.org/member/spl/ (dla regularnych comiesięcznych darowizn). Jeśli chciałbyś, abyśmy się z Tobą skontaktowali, zostaw, prosimy, Twoje dane tutaj.
W celu redukcji kosztów naszej działalności administracyjnej, zalecamy, aby miesięczna wpłata wynosiła minimum 10zł. Z tych samych podowów (redukcja kosztów administracji) wszystkie opłaty są uiszczane na początku miesiąca.
Tak, jest kilka sposobów na współpracę z CitizenGO. Jednym z nich jest zostanie wolontariuszem. Jeśli jesteś zainteresowany wolontariatem dla CitizenGO, skontaktuj się z menedżerem CitizenGO dla kampanii w języku polskim, Magdaleną Korzekwą: e-mail: mkorzekwa@citizengo.org, skype: magdalena.korzekwa.
Oczywiście! Każdy może wspierać CitizenGO za pomocą pojedynczych wpłat. Aby złożyć pojedynczą darowiznę, wystarczy kliknąć: https://donate.citizengo.org/pl/.
Pamiętaj, że możesz napisać do nas za pomocą formularza kontaktowego: http://www.citizengo.org/pl/contacto. Z chęcią odpowiemy na Twoje pytania!