Czyny a nie słowa: Poproś Prezydenta RP Andrzeja Dudę o inicjatywę ustawodawczą w obronie życia dzieci

Petycja do prezydenta RP

24.922 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że należy wprowadzić rozwiązania prawne, które będą chroniły życie nienarodzonych, u których stwierdzono jakieś niepełnosprawności, np. dzieci dotkniętych zespołem Downa. Ich sytuacja obecnie jest dramatyczna. To jest coś, z czym ja absolutnie nie mogę się pogodzić. Te dzieci powinny się narodzić i móc normalnie, szczęśliwie dalej żyć i funkcjonować w naszym społeczeństwie. Tę szansę im się zabiera. Uważam, że uczciwe państwo nie powinno na to pozwolić”.
Prezydent Andrzej Duda

Prezydent Andrzej Duda w kolejnych wywiadach dla Telewizji Republika oraz „Gościa Niedzielnego” jednoznacznie opowiedział się za prawną ochroną życia dzieci podejrzewanych o niepełnosprawność. Bardzo doceniając taką deklarację, nie można zapomnieć że w polityce nie liczą się nawet najpiękniejsze słowa, a konkretne czyny. Prezydent posiada konkretne narzędzie, dzięki któremu można by spróbować powstrzymać uśmiercanie chorych dzieci – w każdej chwili może wystąpić do Parlamentu z inicjatywą ustawodawczą (o czym mówi art. 118 Konstytucji). Partii rządzącej trudno byłoby zignorować inicjatywę Prezydenta wywodzącego się z własnego środowiska. Co istotne, Prezydent może skonstruować ją w taki sposób, żeby nie zawierała zapisów, które według deklaracji polityków PiS miały być powodem odrzucenia inicjatywy obywatelskiej.

- - -

Każdego dnia w Polsce statystycznie troje dzieci ginie w wyniku aborcji. Zdecydowana większość z nich z powodu podejrzenia niepełnosprawności (996 na 1040 legalnych aborcji w 2015 roku dotyczyła takich przypadków) . W znacznej mierze dzieje się to w czwartym, piątym lub szóstym miesiącu ciąży (wielu chorób zwyczajnie nie da się wykryć wcześniej). Czas zakończyć ten proceder.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Petycja do Pana Prezydenta

Panie Prezydencie,

dziękuję za słowa z wywiadów, w których jednoznacznie opowiedział się Pan Prezydent za prawną ochroną życia nienarodzonych dzieci, u których stwierdzono podejrzenie niepełnosprawności.

W pełni zgadzając się z Panem Prezydentem, że „uczciwe państwo nie powinno pozwolić” na zabieranie tym dzieciom szansy na narodzenie, proszę o skierowanie do Parlamentu inicjatywy ustawodawczej, która uniemożliwiłaby dalsze legalne zabijanie chorych dzieci.

[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

24.922 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.