Sačuvajte arhitektonsku baštinu Notre Dame katedrale

SIMBOL IDENTITETA ZAPADA

 

Sačuvajte arhitektonsku baštinu Notre Dame katedrale

0100.000
  71.673
 
71.673 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 100.000 podpisov.

Sačuvajte arhitektonsku baštinu Notre Dame katedrale

Ništa od Macronove “inventivne obnove”, Senat izglasao obnovu Notre Dame “upravo onakve kakva je bila”

U srijedu, 17. travnja 2019., francuski premijer Édouard Philippe objavio je međunarodni arhitektonski natječaj za obnovu tornja katedrale Notre Dame.

Tim će se natječajem odlučiti treba li obnoviti toranj  Notre Dame katedrale prema dizajnu Eugènea Viollet-le-Duca iz 19. stoljeća ili će katedrala dobiti  „novi toranj prilagođen tehnikama i izazovima našeg vremena“.

Do sad predstavljena rješenja za toranj katedrale pokazuju kako se ukus modernih arhitekata teško može pomiriti s arhitekturom ove stoljetne katedrale, mjesta okupljanja katoličke zajednice.

Alarmantno je da predsjednik Francuske Emmanuel Macron tijekom svog govora održanog ispred katedrale Notre Dame, katolicima nije niti u jednoj rečenici izrazio sućut, nije je čak niti spomenuo u svom govoru održanom dok je Notre-Dame gorio. 

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je u svojoj službenoj izjavi otišao još jedan korak dalje od Macrona:

Notre-Dame nije katedrala. To je naše zajedništvo, to je ono što nas okuplja, to je naša snaga, to je naša povijest.

Dok je novinarka televizijske postaje LCI, Bénédicte Le Chatelier izjavila:

Notre-Dame nije vjerska lokacija, ali katolici je i dalje prisvajaju.

Ove apsurdne izjave pokazuju da osobe na vlasti i u medijima ne razumiju pojam sakralnog prostora, kao niti liturgije a onda niti razloge veličanstvene arhitekture katedrale Naše Gospe.

Kad se tome pribroji da sve povijesne katedrale i crkve u Francuskoj pripadaju državi zbog zakona o razdvajanju između Crkve i države iz 1905.  kao i žurba predsjednika Macrona za obnovom, zbog Olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Parizu 2024. izjava premijera Édouarda Philippea o novom tornju prilagođenom tehnikama i izazovima našeg vremena dobiva novo značenje i otkriva vrlo malu vjerojatnost obnove tornja iz 19 stoljeća.

Ovom peticijom želimo poslati poruku premjeru Édouard Philippe  i odgovornima za obnovu katedrale Notre Dame kako je prilikom obnove potrebno poštivati arhitekturu katedrale kao i njenu povijest i namjenu. Katedrala Notre Dame nije muzej već katolička crkva izgrađena za katoličku zajednicu i liturgiju koja ima svoje zakonitosti. Notre Dame je pripada kršćanskim temeljima zapadne civilizacije.

Zbog svega toga neophodno je obnoviti je poštujući arhitekturu kojom je građena.

Potpisite našu peticiju za obnovu katedrale koja bi poštivala svrhu zbog koje je Notre Dame građena i kojoj i danas služi.
+ Letter to:

Podpísať petíciu teraz!

 
Please enter your first name
Please enter your last name
Please enter your email
Please enter your country
Please enter your zip code
Prosím, vyberte si z nasledujúcich možností:
Vaše informácie spracovávame v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov a Podmienkami používania.CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach. Svojím podpisom zároveň vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania a Pravidlami ochrany osobných údajov CitizenGO a súhlasíte s občasným zasielaním e-mailov o našich kampaniach. Kedykoľvek sa môžete odhlásiť.

Poštujete povijest i arhitekturu katedrale Notre Dame

Poštovani premijeru Philippe,

tragični požar u katedrali Notre Dame u Parizu duboko nas je šokirao. Suosjećamo sa gubitkom francuskog naroda, a osobito katoličke zajednice. Svi oni ostali su bez svoje voljene katedrale.

Željeli bismo iskoristiti ovu priliku kako bi naglasili da je Notre Dame sakralni prostor s obrednom svrhom koji je bogat povijesnom arhitekturom. Ona nije muzej koji se uređuju prema vlastitim željama, već povijesna građevina koja ima svoje liturgijske zadatosti prema kojima je arhitektonski osmišljena.

Zbog toga vas pozivamo da katedralu obnovite sukladnom njenom višestoljenom izgledu i namjeni,

[Vaše meno/Vaše jméno]

Sačuvajte arhitektonsku baštinu Notre Dame katedrale

Podpísať petíciu teraz!

0100.000
  71.673
 
71.673 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 100.000 podpisov.